Lista mea de bloguri

Mesaj de bun venit!

Bine ati venit! Welcome! Willkommen! Bienvenido! Benvingut! aici gasim liniste, dor, natura si cunoastere; e mierea cultivata in salcamii romanesti si roua din botul frunzelor de fag, plansul cetinii si lumina lacurilor din Carpati



Locations of visitors to this page









duminică, 23 august 2009

ABANDON BALEA TERASA

Paharul cu bere l-am baut la NAF NAF acum 2 zile cu cei ce vin in Delta Dunarii, asa ca azi ziua mareata de 23 august nu ne vom mai vedea, pai da, nu suntem nostalgici, nu-i asa?

Aici am raspuns pentru S., daca aveti alte idei de mancare, un primus de ciorba sau ceaiuri sau vin fiert e altceva desi nu cred ca trebuie sa ne complicam atat..
Ramanem pentru ora 10,00 a.m. miercuri 26.08.2009 in principiu la fostul Hotel BTT.
mashina cred ca o sa iau eu! D., esti practic obligat sa vii! hai zi-ne ca ai urcat la 85%!!!!!
Va salut pe toti si tinem legatura!
Garda Verde
TELEFON Romania

marți, 18 august 2009

Ultimele detalii, Land Recover Delta, Sacal, Bastroe 2009 !!!



Pe data de 23 august 2009, duminica la 19,00H intalnire la terasa de pe Balea, pentru a stabilii ultimele detalii!!! pe mail astept nr de telefon pentru organigrama!!!


Garda Verde

joi, 13 august 2009

DISCUTIE GARDA VERDE, Land Recover 2009, satellite map of the Danube Delta


aici in COMENTARII, ultimele detalii
scrieti OPINII !!!



Mostra un mapa més gran

vineri, 7 august 2009

SACALUL DIN DELTA


de Ovidiu C. Banea


Simbol al zeului Anubis la egipteni (al reincarnarii si mumificarii), mesagerul de
dincolo de moarte, fiul lui Osiris (zeul mortii), corespondentul zeului Hermes la greci, zeul frontierelor si al peregrinilor, al negustorilor si al mincinosilor, al pastorilor al poetilor si literatilor, zeul masurilor, al atletismului, stapan al visurilor, spionul nocturn ce repede se putea transforma in idealuri ale zeilor imortali. Hermes era de asemenea zeul prudentei si al relatiilor intersociale. A fost apoi Hermanubis, imbinarea dintre Hermes si Anubis, infatisarea omeneasca cu cap de sacal.







Sacalul auriu (Canis aureus sp, Linnaeus 1758) face parte din Familia Canidae, e asemanator lupului in aspectul exterior. Traieste insa in regiuni cu clima mai calda, in Balcani, sudul Rusiei, Asia Mica si Centrala pana in Inidia si Africa orientala. In ultimul timp si-a facut aparitia si pe teritoriul Romaniei, in regiunile din sudul tarii, Dobrogea, Delta Dunarii. In anul 2001, cu ocazia expeditiei noastre in Delta Dunarii, am vazut un exemplar prafuit de Canis aureus (impaiat) in podul Muzeului de Stiinte Naturale din Tulcea, nu pot preciza data capturarii, insa exemplarul nu era inca expus publicului. In zona Crisan, Padurea Caraorman, localnicii erau deja familiarizati de 1-2 ani cu prezenta sacalilor, confuzia cu cainele enot fiind inca prezenta. In aceeasi vreme la Pro TV aparea o stire despre sacali intalniti in sudul extrem al tarii. Se presupune ca aceasta specie a intrat (reintrat) pe teritoriul tarii noastre intre anii 1990-2002 din Bulgaria pe "pod de gheata" si ar fi ajuns in delta prin Dobrogea si apoi prin Grindul Lupilor. Alta ipoteza impartasita cu persoane autorizate din cadrul muzeului de stiinte naturale din Tulcea este originea dinspre Ukraina si sudul Rusiei.
De atunci si pana azi sacalul s-a inmultit, acum intalnesc articole indraznete (dar lipsite de substrat stiintific) despre sacalul auriu pe teritoriul Romaniei, ba chiar eliberarea de autorizatie libera, data asociatilor de vanatori de a ucide pentru extractie din mediu a acestei specii. Consideram precipitata actiunea si indemnam organismele de stat, de biologie, ale administratiei deltei de a studia impactul asupra mediului, de a vigila strict evolutia si sporul natural al speciei de sacal auriu (Canis aureus) cu scopul de a evita distrugerea unui lant trofic nou aparut. Sa ne gandim la evolutia naturala a ecosistemului deltaic in conditiile de aparenta ingrijire si protectie de catre organismele specializate, posibila inmultire a indivizilor din anumite specii de avifauna si odata cu ele a leshurilor si surselor de infectie. In acest ecosistem nu cu mult timp in urma isi facea prezenta lupul, Canis lupus, ca si veriga inalta a lantului trofic, din pacate astazi absent. Expeditia din acest an isi propune printre altele monitorizarea factorilor ecologici ce ar putea determina evolutia speciei in zona Caraorman, Letea, Vilcovo, precum si identificarea problemelor locuitorilor deltei legate de prezenta sacalilor in cazul in care acestea ar exista.

Sacalul vaneaza doar noaptea, ziua ascunzandu-se in gropi sau vizuini, unde femela, naste in jurul lunii martie de 2 a 8 pui orbi si fara par, care se automentin si dezvolta la 3-4 luni de viata, atingand maturitatea sexuala in timp de un an.

Alimentatia este foarte variata: mici rozatoare, pasari ce cuibaresc la suprafata solului, insecte, reptile, hoituri si detritus din apropierea asezarilor umane. Poate vana si in haite cand ataca cu succes prada mai mare cum ar fi oi, capre, etc. Modul sau de viata, a putut fi studiat in epoca recenta in regiuni din Africa oriental. Dusmanii naturali ai sacalului , in special in stadiul de pui, sunt marile pasari rapitoare si vulpea.

In zone precum nordul Africii a fost semnalata reproducerea, in jurul aeroportului spaniol din Melilla, dar atat aici cat si in Ceuta e pe cale de disparitie din pricina gardurilor de frontiera intre Spania si Maroc instalate din 1997.
S-a studiat in Grecia (Giannatos et al) in anul 2004 de catre cunoscuta WWF si s-a apreciat declinul demografic al speciei, in timp ce in Ungaria (Laszlo Szabo et al) in anul 2007, Wildlife Conservation Institute a declarat specia de caracter invaziv prin inmultirea necontrolata. Sau mai efectuat studii de monitoring acustic in Slovenia in anul 2009 (Miha Krofel)


Va multumesc mult tuturor cititorilor pentru informatii si comentarii!
La acest articol din 2009, am adaugat cateva link-uri cu informatii utile in data de 10 iulie 2015.
Pe curand,

Aici gasiti primele date de densitate in Romania
http://goldenjackal.eu/documents/Banea_et_al_2012_New_Records_Canis_aureus_Romania_AZB.pdf

Date despre raspandire in pagina de internet GOJAGE (GOlden JAckal Informal Study Group Europe)
http://goldenjackal.eu/

Un MANIFEST care include statutul speciei si motive suficiente pentru a NU se considera specia ca fiind IAS
https://drive.google.com/file/d/0B4zMxZO-x5WKUTZVR1h4NXIwQTg/view

LAND RECOVER "Delta-Bastroe" 2009, apelul!

Dragii mei dragi,

intre 26 si 28(29) august 2009 va avea loc cea de a 6-a sau a 8-a expeditie, operatiune in Delta Dunarii (si zona recuperabila in proces de desecare) cu activitati de recunoastere, sportive (canoe in zona Crisan) si de identificare prin intermediul lupei de aparat fotografic a avifaunei si a resturilor de sacali, de acum cunoscuti, poate si datorita expeditiilor anterioare proprii.
Intr-un cuvant, "noua provocare, noua initiativa, echipa consolidata, amintiri viitoare, prietenii ce nu pier"
in curand o sa pun pe blog ceva detalii din posibilul program.
cred intr-un maxim de 120 Euro (3 zile+2 nopti sau 4+3) cu ambarcatiunea, barca cu motor, campament, etc /pers + drumul (avem deja promisiuni de un Jeep, mai e o mashina) probabil va fi cu autoturisme sau de ce nu tren cine vrea..
Va salut cu drag si va indemn la vis
puteti vedea filmul din septembrie pe
www.panduru007.blogspot.com Video Danube Delta 2008, selectiuni din Delta Challenge 2008 (cu C. si C., Capitanul Ion in rolurile principale!!!)
astept raspuns la provocare. o sa deschid o tema de discutie pe BLOG!!! fiecare poate posta pareri (asta daca mai sunteti interesati de natura, dor si tara)
Pe curand,
Garda Verde

Canalul Bastroe


Canalul Bastroe


Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă şi sistem de purificare a apei din Europa, este acum pusă în pericol de Ucraina, prin construirea unui canal navigabil. Canalul ar trece prin mijlocul Deltei Dunării pe teritoriul Ucrainei şi ar trebui să favorizeze trecerea navelor prin Deltă. Calea aleasă de Ucraina va trece prin inima Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Ucraina, considerată ca fiind cea mai valoroasă a Deltei.