Lista mea de bloguri

Mesaj de bun venit!

Bine ati venit! Welcome! Willkommen! Bienvenido! Benvingut! aici gasim liniste, dor, natura si cunoastere; e mierea cultivata in salcamii romanesti si roua din botul frunzelor de fag, plansul cetinii si lumina lacurilor din Carpati



Locations of visitors to this page









joi, 10 decembrie 2009

Calul din Delta!


Acum cine sa aiba dreptate sau unde e adevarul, asha a inceput anul, "caii sunt dushmanii deltei", probabil e vorba de un dezechilibru pentru speciile de plante din Letea, dar sa nu uitam ca rezervatia se cheama Padurea Letea si este singurul loc cu liane din Europa, cea mai nordica padure tropicala, formata cu seminte aduse probabil de pasarile calatoare. Apoi sa asistam la bunul interes de a scoate caii din delta sa ii ducem la munca, la salam sau in Ardeal la cetati medievale?


Din nou, ca si in cazul Canis aureus asistam la actiuni si informatii nedocumentate si la ipoteze de tot felul fara nici o baza stiintifica sau de cercetare! oare nu sunt utile excrementele de cal ca si ingrashamant natural pentru plantele de pe lista rosie??? oare nu e calul deranjant pentru crescatorii de vaci, distrugand astfel pashunatul acestora??? Acum sa vad cine poate raspunde la aceasta intrebare??



Propun din nou colegilor de la Garda Verde Sibiu o noua actiune in Delta in perioada imediat urmatoare (sfarsitul lunii decembrie 2009) pentru a monitoriza si evalua impactul social si economic al cailor deltaici!



Ecosistemele din care fac parte sacalul auriu(Canis aureus) si calul din Letea (Equus caballus ssp.) sunt acum obiective prioritare ale organizatiei noastre!




URMARITI CU ATENTIE ACEST ARTICOL DE LA INCEPUTUL ANULUI SI APOI URMATOREA INTRARE


(PRELUARE DE PE JURNALUL.RO)



DEZASTRU ECOLOGIC ÎN DELTA DUNĂRII/Caii sălbatici distrug Letea
Pădurea Letea, arie naturală aflată sub protecţia UNESCO, ar putea fi definitiv distrusă de caii sălbatici. Pe Grindul Letea trăiesc în stare de sălbăticie peste 4.000 de cai abandonaţi de localnici şi care distrug specii de plante rare sau aflate pe cale de dispariţie.

de Florenţa Gavrilă15/01/2009
Deşi nu sunt bolnavi, caii sălbatici ameninţă una dintre cele mai valoroase zone protejate din ţară Jurnalul foto "Păşunatul abuziv în Pădurea Letea nu este un fenomen nou, dar este din ce în ce mai grav ce se întâmplă acolo. Sunt mii de cai care au fost abandonaţi de localnici în urmă cu mulţi ani şi care acum, pentru a se hrăni, distrug specii de plante foarte rare, unele aflate pe lista roşie. Din această cauză, ce se întâmplă la Letea este o problemă naţională", a declarat biologul Viorel Roşca, fost şef al Districtului Letea, acum director al Parcului Naţional Munţii Măcin. Deşi caii din zona Letea ar putea fi cumpăraţi de anumiţi agenţi economici în diferite scopuri, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu şi-au dat avizul favorabil, spunând că animalele de la Letea suferă de anemie infecţioasă şi de aceea nu pot fi transportate în alte zone. "La Letea au fost diagnosticate animale cu anemie infecţioasă, deci se consideră zonă contaminată. Legislaţia prevede că este interzisă circulaţia animalelor cu orice scop din localităţile contaminate în alte localităţi, dar se pot deplasa animalele din localităţile contaminate numai la abatorizare. Noi am popularizat toate abatoarele care sunt interesate să taie cai. Mai mult, noi putem pune la dispoziţie un ţarc mobil, însă se pare că primăriile nu sunt interesate de acest lucru", a declarat Marinela Tertiş, director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea. Biologul Viorel Roşca spune însă că animalele de pe Grindul Letea nu prezintă semnele vreunei boli."Se spune că animalele ar fi bolnave de anemie infecţioasă, dar mă îndoiesc că aceste informaţii sunt corecte. În realitate, nu au fost prelevate recent probe de la caii din Letea, şi atunci când s-au efectuat analize, în urmă cu patru ani, doar două exemplare au fost găsite bolnave, iar restul de 3.000 nu aveau nimic. În orice caz, soluţia ar fi ca aceste animale să fie adunate într-un ţarc şi abia apoi vom vedea care este situaţia reală", a mai spus biologul Viorel Roşca. SE SOLICITĂ FINANŢARE EUROPEANĂSituaţia dezastruoasă de la Letea este confirmată şi de guvernatorul Liviu Mihaiu care a anunţat că se fac demersuri pentru obţinerea finanţărilor. "În acest moment se lucrează la un proiect, împreună cu organizaţia nonguvernamentală WWF, pentru obţinerea unor fonduri de la UE. Şi Administraţia Rezervaţiei a prevăzut finanţări pentru rezolvarea problemei cailor sălbatici de la Letea. Caii şi vacile care vor fi în fondul agricol rămân ai cetăţenilor, iar restul vor fi valorificaţi în folosul comunităţilor locale şi vor intra în bugetele primăriilor, de altfel foarte sărace", a declarat Mihaiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu