Lista mea de bloguri

Mesaj de bun venit!

Bine ati venit! Welcome! Willkommen! Bienvenido! Benvingut! aici gasim liniste, dor, natura si cunoastere; e mierea cultivata in salcamii romanesti si roua din botul frunzelor de fag, plansul cetinii si lumina lacurilor din Carpati



Locations of visitors to this page









vineri, 7 august 2009

SACALUL DIN DELTA


de Ovidiu C. Banea


Simbol al zeului Anubis la egipteni (al reincarnarii si mumificarii), mesagerul de
dincolo de moarte, fiul lui Osiris (zeul mortii), corespondentul zeului Hermes la greci, zeul frontierelor si al peregrinilor, al negustorilor si al mincinosilor, al pastorilor al poetilor si literatilor, zeul masurilor, al atletismului, stapan al visurilor, spionul nocturn ce repede se putea transforma in idealuri ale zeilor imortali. Hermes era de asemenea zeul prudentei si al relatiilor intersociale. A fost apoi Hermanubis, imbinarea dintre Hermes si Anubis, infatisarea omeneasca cu cap de sacal.







Sacalul auriu (Canis aureus sp, Linnaeus 1758) face parte din Familia Canidae, e asemanator lupului in aspectul exterior. Traieste insa in regiuni cu clima mai calda, in Balcani, sudul Rusiei, Asia Mica si Centrala pana in Inidia si Africa orientala. In ultimul timp si-a facut aparitia si pe teritoriul Romaniei, in regiunile din sudul tarii, Dobrogea, Delta Dunarii. In anul 2001, cu ocazia expeditiei noastre in Delta Dunarii, am vazut un exemplar prafuit de Canis aureus (impaiat) in podul Muzeului de Stiinte Naturale din Tulcea, nu pot preciza data capturarii, insa exemplarul nu era inca expus publicului. In zona Crisan, Padurea Caraorman, localnicii erau deja familiarizati de 1-2 ani cu prezenta sacalilor, confuzia cu cainele enot fiind inca prezenta. In aceeasi vreme la Pro TV aparea o stire despre sacali intalniti in sudul extrem al tarii. Se presupune ca aceasta specie a intrat (reintrat) pe teritoriul tarii noastre intre anii 1990-2002 din Bulgaria pe "pod de gheata" si ar fi ajuns in delta prin Dobrogea si apoi prin Grindul Lupilor. Alta ipoteza impartasita cu persoane autorizate din cadrul muzeului de stiinte naturale din Tulcea este originea dinspre Ukraina si sudul Rusiei.
De atunci si pana azi sacalul s-a inmultit, acum intalnesc articole indraznete (dar lipsite de substrat stiintific) despre sacalul auriu pe teritoriul Romaniei, ba chiar eliberarea de autorizatie libera, data asociatilor de vanatori de a ucide pentru extractie din mediu a acestei specii. Consideram precipitata actiunea si indemnam organismele de stat, de biologie, ale administratiei deltei de a studia impactul asupra mediului, de a vigila strict evolutia si sporul natural al speciei de sacal auriu (Canis aureus) cu scopul de a evita distrugerea unui lant trofic nou aparut. Sa ne gandim la evolutia naturala a ecosistemului deltaic in conditiile de aparenta ingrijire si protectie de catre organismele specializate, posibila inmultire a indivizilor din anumite specii de avifauna si odata cu ele a leshurilor si surselor de infectie. In acest ecosistem nu cu mult timp in urma isi facea prezenta lupul, Canis lupus, ca si veriga inalta a lantului trofic, din pacate astazi absent. Expeditia din acest an isi propune printre altele monitorizarea factorilor ecologici ce ar putea determina evolutia speciei in zona Caraorman, Letea, Vilcovo, precum si identificarea problemelor locuitorilor deltei legate de prezenta sacalilor in cazul in care acestea ar exista.

Sacalul vaneaza doar noaptea, ziua ascunzandu-se in gropi sau vizuini, unde femela, naste in jurul lunii martie de 2 a 8 pui orbi si fara par, care se automentin si dezvolta la 3-4 luni de viata, atingand maturitatea sexuala in timp de un an.

Alimentatia este foarte variata: mici rozatoare, pasari ce cuibaresc la suprafata solului, insecte, reptile, hoituri si detritus din apropierea asezarilor umane. Poate vana si in haite cand ataca cu succes prada mai mare cum ar fi oi, capre, etc. Modul sau de viata, a putut fi studiat in epoca recenta in regiuni din Africa oriental. Dusmanii naturali ai sacalului , in special in stadiul de pui, sunt marile pasari rapitoare si vulpea.

In zone precum nordul Africii a fost semnalata reproducerea, in jurul aeroportului spaniol din Melilla, dar atat aici cat si in Ceuta e pe cale de disparitie din pricina gardurilor de frontiera intre Spania si Maroc instalate din 1997.
S-a studiat in Grecia (Giannatos et al) in anul 2004 de catre cunoscuta WWF si s-a apreciat declinul demografic al speciei, in timp ce in Ungaria (Laszlo Szabo et al) in anul 2007, Wildlife Conservation Institute a declarat specia de caracter invaziv prin inmultirea necontrolata. Sau mai efectuat studii de monitoring acustic in Slovenia in anul 2009 (Miha Krofel)


Va multumesc mult tuturor cititorilor pentru informatii si comentarii!
La acest articol din 2009, am adaugat cateva link-uri cu informatii utile in data de 10 iulie 2015.
Pe curand,

Aici gasiti primele date de densitate in Romania
http://goldenjackal.eu/documents/Banea_et_al_2012_New_Records_Canis_aureus_Romania_AZB.pdf

Date despre raspandire in pagina de internet GOJAGE (GOlden JAckal Informal Study Group Europe)
http://goldenjackal.eu/

Un MANIFEST care include statutul speciei si motive suficiente pentru a NU se considera specia ca fiind IAS
https://drive.google.com/file/d/0B4zMxZO-x5WKUTZVR1h4NXIwQTg/view

37 de comentarii:

  1. Sunt animale extrem de galagioase, in special la amurg, cand latra si urla, de obicei in cor.
    Daca tot s-au inmultit cum afirmi mai sus de ce nu ii aude nici un localnic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul acesta ca si anul trecut am cercetat prezenta sacalilor cu ajutorul populatiei, obtinand cateva marturii video; daca vrei poti intra pe www.panduru007.blogspot.com si acolo in al doilea film un de este un steag de curse "Land recover 2009" pe la jumatate si catre sfarsit vei gasi marturiile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fara suparare daca localnicul din film mai primea un pahar de alcool rafinat ar fi afirmat cu mana pe inima ca in rolul SACALULUI tau era chiar Bruce Willis. Actiunea ta din Delta ar fi fost un adevarat thriller dar asa din filmul tau ramane doar CATELUL CU COVRIGI IN COADA.

    RăspundețiȘtergere
  4. am observat repulsia cetatenilor si asta nu mi-a placut, e sacal atunci nu e gbun fara a stii de ce e vorba intelegi,
    as vrea sa mergem impreuna sa ii urmarim sa ii studiem; e o veriga importanta in lantul trofic si eu personal cred utila prezenta lor; insa am citit si am auzit orori de ce si cum actioneaza vanatorii, au in anumite zone mana libera din partea silvicilor, e de neconceput asta, cat despre Bruce Willis, mi-ar place sa il vad in delta::))

    RăspundețiȘtergere
  5. Sacalul (Canis aureus moreotica) este citat pentru prima oara in Romania de catre Raul Calinescu in 1929, la o vanatoare pe un ostrov al Dunarii din judetul Dolj (R.Calinescu,1930).In imprejurimile Oltenitei, sacalii au fost semnalati in numar de 5 in 1995(pentru prima oara oficial).
    de Ghinda pe 25 Apr 2007, 15:24

    Sacalul este prezent in sudul Romaniei si in principiu va ocupa nisa lasata libera de catre lup.
    Nu prea are competitie in teren.Hrana este abundenta mai ales ca este o aparitie noua.In Lunca Dunarii cred ca au trecut sute de ani de cand nu a mai existat un animal care sa vaneze in haita.
    S-au inmultit peste masura, atat timp cat vanatoare la sacal se face controlat nu exista nici o problema.

    RăspundețiȘtergere
  6. probabil esti un alt anonim, acum se vede profesionalitatea din comentariu, asa este, a fost semnalat atunci in 1929, dar ce s-a intamplat cu ei pana acum 10 ani? oricum ar fi, consider necesar vigilenta si abordarea serioasa in ceea ce priveste vanatoarea lor.
    are dusmanii lui naturali, poate se pot reconstrui si alte verigi disparute sau pe cale de disparitie, precum pasarile rapitoare mari de ex.
    va rog lasati un nume dupa comentariu daca nu va autentificati, sau macar un pseudonim, Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. www.deltadunarii.ro
    www.guraportitei.ro

    Am vazut ca te pasioneaza Delta Dunarii asa ceva vreau sa vad de la tine pandurule.

    RăspundețiȘtergere
  8. FUTURE REAL STATE
    Adresa: Calea Bucureşti – Ploieşti, Nr. 44-48,
    Ilfov, Otopeni, Cod Poştal 075100
    cum crezi ca ma pot identifica cu o activitate 100% comerciala, am fost eu cel care am scos de pe wikipedia site-ul acesta, nu ma reprezinta deloc. vreau sa spun asta despre site-ul www.deltadunarii.ro Este intr-adevar un adevarat izvor de informatie utila insa contactul spune totul. o sa corectez mesajul data viitoare, sau mai bine il las ca sa stie lumea ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
  9. Probabil esti doar un amator, care arunca informatie fara a urmarii o ordine, o prezentare schematica, ceva frumos, util care sa placa ochiului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Probabil sunt un alt anonim.

    RăspundețiȘtergere
  11. poate intelegi si tu d-le anonim ca domeniul ".ro" nu poate gazdui si reprezenta o afacere privata 100% chiar daca acel site este frumos. eu am cerut informatii despre ecosisteme si de talii de biocercetare si mi-au dat adresa de Bucuresti si un furnizor de servicii ilegale. bye

    RăspundețiȘtergere
  12. mai baieti sau fete sacalii ex in delta dunarii dar nu sunt periculosi au intre 12 14 kl va spune un pescar amator care merge des in delta chiar f des

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, am vazut si fotografiat sacalul pe Grindul Lupilor, de cateva ori. Incerc sa determin autoritatile Admin.Rez.Biosf.Del. Dunar.sa incepem in 2010 un proiect de monitorizarea a sacalului.
    Numai bine
    Dan Bandacu
    dandindeltadunarii.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Va multumesc D-le Dan,
    va felicit pentru blogul dvstra: am ramas surprins de profesionalitatea si de acuratetea informatiilor. Multumesc mult pentru comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  15. O anonima...
    Nu stiu daca sint sacali,caci nu i-am vazut...
    Dar e ora 24,o5 si in plantatia din capul satuluiSF.GHEORGHE -DELTA,urla ,ca in filmele rusesti,lupii.
    Satenii au spus ca au vazut sacali,eu i-am auzit doar...si credeti-ma ca e tare sinistru...

    RăspundețiȘtergere
  16. va multumesc pentru marturie, as vrea sa tinem legatura, in luna martie vom ajunge in delta si dorim sa stam si peste noapte, dorim sa ii monitorizam si sa studiem bine comportamentul lor, pana atunci nu va speriati, inca nu s-au descris atacuri la om

    RăspundețiȘtergere
  17. mie mi-e foarte frica de sacali,chiar daca sunt mici tot sunt periculosi ptk sunt carnivor infricosatornu,mi-e frica,voua nu,eu sunt mai fricoasa de fel ok pa

    RăspundețiȘtergere
  18. http://goldenjackalaround.blogspot.com aici descriem actiunile viitoare

    RăspundețiȘtergere
  19. buna, am sosit din delta de cateva zile din dunavatul de jos unde am stat 4 zile la cort si pot sa spun ca au fost seri de cosmar...urlau ingrozitor .Prima seara nu stiam ce sunt dar un localnic ne povestise ca anul trecut(2009)in iarna un om fusese mancat de un sacal, ca nu ataca decat noaptea ....am inteles ca unii sateni au pus si capcane sa-i prinda ...oricum urletul lor e sinistru

    RăspundețiȘtergere
  20. Asa apar comentariile negativr si se atribuie sacalului un rol negativ.
    Lucrurile stau cu totul altfel.
    Monitoringul acustic la sacal ne va ajuta sa estimam distributia populatiei in Delta Dunarii, dupa o evaluare primara putem spune ce caracter au aceste animale, cunoscandu-se totusi rolul pozitiv in ecosistemele din care face parte.

    RăspundețiȘtergere
  21. eu locuiesc in delta si pana vara asta nu i am auzit niciodata,dar de vreo 3 luni ii ahud in fiecare seara.adevarul e ca urletele lor sunt infioratoare dar eu nu am vazut nici unul pana acum.nu s au inregistrat incidente si sper sa nu dau nas in nas cu vreunul vreodata

    RăspundețiȘtergere
  22. va rog sa imi spuneti in ce localitate va aflati, in octombrie 2010 vom efectua a 2 actiune de monitoring in Delta Dunarii si am dori sa avem si in calcul si marturia dumneavoastra! Va multumesc!
    http://goldenjackalaround.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  23. Daca mai sunteti interesat am fost ieri noapte pe grindul lupilor si acolo am auzit cu urlau destul de multi sacali (sau enoti), nu stiu sa fac diferenta. Nu m-am gandit ca ar putea ataca un grup de oameni pentru ca din cate stiu sunt cam de marimea unei vulpi. Pe mine ma intereseaza daca daca sunt periculosi noaptea, daca au fost semnalate atacuri asupra omului si aici nu ma refer la pescari localnici cu gandurile amestecate din cauza alcoolului.

    RăspundețiȘtergere
  24. Stimate domnule Stefan, multumesc pentru comentariu. Stati linistit, la om nu s-au descris atacuri. Nu exista in literatura de specialitate asa ceva. Nu se exclude insa, faptul ca un cadavru ascuns nu poate fi gasit si folosit ca sursa de hrana de catre sacali in anumite conditii, desi e ceva greu de imaginat. Pe Grindul Lupilor am desfasurat actiuni de monitoring specializat in luna octombrie 2010 si in luna februarie 2011. Putem spune ca aici sacalul auriu are o densitate foarte mare, poate si din cauza complexului zootehnic de la inceputul grindului, dar si pentru ca aceasta zona constituie rezervatie naturala unde vanatoarea este interzisa. O zi buna. Vizitati http://goldenjackalaround.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  25. Va multumesc pentru raspuns. Duminica noapte am si vazut 2 exemplare care au fugit imediat. Acum sunt sigur ca nu ataca oameni.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ma numesc Ionut , am aflat de curand despre aceasta , chestie cu sacalul auriu , am auzit ca sunt populatii in judetele CALARASI si GIURGIU , si ca ar fii fost vazuti chiar in zonele limitrofe orasului giurgiu , eu nu sunt expert in fizionomia animalelor si nici nu vreau sa dau nu stiu ce stire bomba , eu ma duc la bunici in judetul giurgiu in com vanatori mici sat izvoru , se afla in partea de nord a judetului , ca o coicidenta tatal meu a fost vanator si este prieten cu majoritateaa vanatorilor si inplicit cu padurari din zona , si se mai intalnesc la un vin fiert o bere etc vreau sa spun ca din primavara lui 2011 in zona au inceput sa se discute despre prezennta sacalului in aceste zone , exista 2 vanatori care spun ca au auzit si vazut exemplare de sacal in padurea de la Malu Spart , dar sunt vanatori nu ??? pt mine nu era de crezut, pana in luna iulie a acestui an cand am fost pe Neajlov la pescuit tot in zona vanatori mici, era in jur de 8:45 - 9:00 se intunericea in zona aceia este un izlaz imens pe langa Neajlov dine din satul IZVORU PANA IN ZADARACIU un areal imens presarat cu zone intinse de pasune , stuf maluri abrupte perfecte pt vizuini, stand pe mal in spatele meu se afla o portiune semi-mlastinoasa cu mult stuf , la un moment aud niste pasari zburand , iar din stuf iese fugind un fel caine mai mare decat o vulpe, culoare era un galben spalacit , prima impresie a fost ca este o vulpe mare apoi un caine , dar era salbatic , cunosc cum alearga un caine si o vulpe salbatica nu stiu ce a fost dar vulpe nu a fost sigur , am fost de N ori cu taicamui la vanatoare de vuulpi am una impaiata la tara stiu cum arata , iar a doua seara a revenit in acelasi loc pt o partida de pescuit cu furculita la murgoi si mreana vanata , la un moment dat din directia zonei IMENSE cu stuf sau auzit 3 urlaturi pitigaiate toti am incremenit era foarte straniu , nu semana cu urletul de caine sau de vulpe era diferit , cu mentiunea ca cei din zona au raporta pierderi enorme de pasari gaste , rate care se duceau pe Neajlov iaar seara nu mai venea multe de asemenea curci , gaini , bibilici lasate pe pasistile de langa zonele cu stuf au fost injumatatite , toti au dat vina pe vulpe dar nu au mai fost vazute vulpii in zona de 3 ani , ultima vulpe vazuta de mine cea impuscata de tatal meu in urma cu 5 ani.

    RăspundețiȘtergere
  27. Felicitari IONUT, o marturie foarte autentica. Multumesc mult, Ovidiu

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut

    Acum o saptamana am facut un traseu cu bicicleta prin dobrogea. Pe drumul dintre Vadul si Gura Portitei (Grindul Chituc), am vazut acest animal. Atunci nu am stiut ce este, semana cu o vulpe dar nu prea. Acasa dupa o scurta cautare pe net am gasit poza de pe aceasta pagina. Parca ar fi acelasi exemplar aproape stand in aceeasi pozitie la lumina perfecta. Pacat ca in 3 secunde a disparut, prea putin pt a scoate aparatul foto.

    In luna Iune anul acesta am sa mai fac un drum cu bicicleta prin cele 2 grinduri, Chituc si Lupilor iar de data asta am sa tin aparatul pregatit si la indemana. Sper sa-l mai vad iar.

    RăspundețiȘtergere
  29. Locuiesc in Macin, jud Tulcea. Imi petrec destul de mult timp in natura, fiind pescar sportiv si apicultor in timpul liber. Vis-a-vis de sacal, pot spune ca am avut 3 interactiuni cu acesta - in doua i-am auzit si o data i-am vazut. In toate aceste intalniri am avut martori.
    Intalnirea 1: Mutam stupii intr-o noapte din august 2011, in zona fostului lac Jijila, langa un lan de floare a soarelui si unde a crescut si o padure foarte deasa. Pe la ora 02.00, in prezenta a aproxim. 10 persoane, a inceput din departare un urlet de lup dupa care au inceput urlete si schelalaituri multe si relativ ciudate - numai auzisem pana atunci. Aceasta zarva s-a apropiat cu mare viteza spre noi pana in apropierea noastra la 30 - 40 de metri unde era un canal, moment in care au iesit din acel lan de floare a soarelui si imediat s-au retras fara sa mai faca prea mult zgomot.
    Intamplarea 2: Septembrie 2011. Veneam de la pescuit pe digul Carcaliu - Macin, incepuse sa se insereze si in prezenta 4 persoane la o distanta aproximativa de 400 de metri de prima casa din Macin, ne-a aparut in fata 2 sacali ce vineau dinspre camp si doreau sa treaca digul inspre Dunare. Imediat cum ne-au zarit au fugit inapoi.
    Intamplarea 3: 6 septembrie 2012. Faceam tratament albinelor - in apropierea granitei cu Ucraina intre comunele Grindu si Luncavita- si in prezenta a 4 persoane au inceput sa se auda aceleasi zgomote descrise mai sus.
    Vis-a-vis de impactul lor fata de mediu nu stiu prea multe decat ca vanatorii din zona au inceput sa semnaleze faptul ca iepurii si fazanii sunt in numar din de in ce mai mic.

    RăspundețiȘtergere
  30. Panda din foisor de azi de dimineata nu a fost cea mai reusita... a trecut doar un sacal prin fata, iar din cauza asta nu a mai aparut nimic. A fost insa interesant pentru ca este pentru prima data cand vad acest animal. Dupa panda m-am mai delectat cu niste lumina frumoasa intr-o padure de salcam. Maine mai incerc din nou. Pana in pranz am stat pe malul baltii si am corectat cursuri pana mi s-a terminat bateria de la laptop. Liniste, racoare, broaste, libelule si o gramada de lighioane in apa, crapi, stiuci, decorul ideal ca sa fii creativ... stiu stiu ma invidiati pentru biroul meu :). Toate bune si va mai tin la curent cu ce se intampla. (Dan Dinu)

    I-auziti ce se spune aici: sacali la Comana! (Eros Dan)

    Dan Dinu :) au invadat sudul Romaniei. Este un semn foarte clar ca temperaturile globale sunt in crestere. Speciile incep sa migreze inspre nord.

    Inca nu stim daca temperaturile ridicate sunt responsabile! Sacalul este mentionat in Descriptio Moldaviae de catre Dimitrie Cantemir (un animal al pamantului ce vine dinspre Dunare numit "cical") iar in Bulgaria in sec 15 cronicarii turci il mentioneaza si ei cand turcii treceau peste meleagurile Traciei sa ajunga la Sofia. La noi, a fost semnalat pe un ostrov al Dunarii 1929, in Bihor in anii 60, pe la Focsani si Husi in anii 70.. , ori schimbarea globala a temp a inceput in decada 80. Este evidenta recolonizarea naturala a unui spatiu deja locuit inainte, nu poate fi considerat specie invaziva pentru ca nu a fost introdus de om si nici nu a fost demonstrata inmultirea ireversibila! Parerea mea e ca reducerea agriculturii intensive si reconversia ecologica (prin abandon) a terenurilor, aparitia de zone extinse de vegetatie si dezvoltarea fermelor de vanatoare, unde vanatorii lasa intestinele vanatului, etc. precum si nisa lasata libera de catre lup, sunt cativa factori responsabili de miscarile actuale observate.

    O parere relevanta si bine documentata. Multumim pentru lamuriri. Probabil ca in ultima vreme au inceput sa se inmulteasca foarte mult, si de aceea tinde sa fie din ce in ce mai vizibil. Toate bune.(Dan Dinu)


    Va multumesc pentru observatiile facute. Aceste marturii sunt deosebit de importante! Problema la noi e ca administratia nationala inchide ochiul care nu trebuie, ne obstructioneaza noua, iubitorilor de natura si ecologilor studiul speciei. Nu vede ca singura plangere vine din partea vanatorilor (nu s-au inregistrat inca marturii de atac la gospodariile oamenilor asa cum se speculeaza, desi prin comportamentul sau cateodata pradator se pot produce).
    Este singura paguba relevanta, aceea a scaderii vanatului ierbivor. Doar atunci cand imi demonstreaza prin analize de continut gastric atat vara cat si iarna ce procente reprezinta small game species o sa ii cred, OK ii cred si acum *va spun eu* dupa un studiu recent de analiza de continut gastric la 72 indivizi recoltati in Bulgaria dieta era formata din 1,4% caprior si 8% porc domestic si mistret (acestia din urma provin din carcasses, mai mult). Adica, pe fondurile de vanatoare, pe fermele de vanatoare intensiva unde se cresc fazanii, cerbii lopatari si mistretii, acolo e adevarat, resturile biologice provenite din urma disecarii vanatului in padure sau a atacului la vanatul lovit dar nu ucis, sunt hrana buna pentru sacal si de aceea, acestia s-au inmultit in zonele respective. Dar eu cred ca cel ce nu isi gospodareste fondul de vanatoare e chiar vanatorul si ca dusmanul vanatului sau este tot el, mai multi vanatori, mai putin vanat.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua

    Am fost acum 1 saptamana pe Grindul Lupilor spre Gura Portitei cu bicicleta.
    O prima intalnire cu sacali la o curba adrumului, 3-4 adulti si tot atatia pui. S-au departat imediat.
    Mai incolo, dupa ce am trecut de ecluza din nou un sacal pe "drum" (de fapt nu prea mai e drum ceea ce e foarte bine de altfel!).
    Toata zona dintre ecluza si Gura Portitei este plina de urmele acestui animal. Se simte si un miros specific (cam ca la vulpe d ealtfel).
    La plecare din Gura Portitei am incercat sa ajung la Vadu. Drumul este total impracticabil in acest anotimp si nu am reusit din cauza vegetatiei crescute pe dig. Dar ce este de semnalat ca chiar pe acest dig sunt 2-3 vizuini de sacali. Probabil faceam atata zgomot prin vegetatie ca au avut timp sa se asunda.

    RăspundețiȘtergere
  32. Va multumesc mult pentru informatii.
    Aici gasiti primele date de densitate in Romania.
    http://goldenjackal.eu/documents/Banea_et_al_2012_New_Records_Canis_aureus_Romania_AZB.pdf

    Date despre raspandire
    http://goldenjackal.eu/

    Un MANIFEST care include statutul speciei si motive suficiente pentru a NU se considera specia ca fiind IAS
    https://drive.google.com/file/d/0B4zMxZO-x5WKUTZVR1h4NXIwQTg/view

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua,

    Nu stiu daca va este de folos informatia mea, dar va spun ca am tras o sperietura zdravana azi, in zona manastirii Ioan Casian dib Constanta. Am iesit la o plimbare si pe inserat, cand ma retrageam catre masina am auzit urletele unei haite de sacali. Am estimat 4-5 sacali. Nu stiam daca ataca sau nu omul iar drumul prin desis pana la masina mi s-a parut foarte lung.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua domnule Marius, desigur ca informatia este foarte pretioasa. Ati asistat la primele seri de toamna cand hilacii isi comunica intentiile de teritorialitate. NU sunt periculosi, sunt animale care nu ataca omul si singura problema pe care o au fata de noi este vocalizarea si comportamentul social. Altfel, nici nu le-am simti prezenta. Este un generalist omnivor care mananca orice de la serpi si soareci pana la mere, struguri si cucuruz.. Ba chiar este necrofag si curata vaile de hoiturile aruncate la margine de sat. Nota bene: 1) nu este o haita ceea ce ati auzit dumneavoastra, noi il numim grup teritorial si poate cuprinde perechea alfa si 3 pui care acum sa aibe vreo 6 luni (se nasc in mijlocul lui aprilie) , adica o familie fericita. 2) In Romania sau impuscat anul trecut aproximativ 4000 de hilaci sau sacali si 20000 de vulpi pe aceeasi suprafata. Considerand-se ca aceste specii au un patron simpatric si isi impart deseori si nisa trofica consider inca exagerate actiunile de combatere pe seama inmultirii necontrolate a speciei. Va urez o seara faina si bucurati-va de ceea ce ati auzit. Altii platesc 1000 de Eur pentru asta. Cu multa stima si prietenie, Ovidiu C Banea, ecolog-biolog.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru informatiile pe care mi le-ati oferit. Imi pare rau ca oamenii sunt pusi pe ucis animale si defrisat paduri...intr-un cuvant pe distrus natura. Se pare ca noi, romanii, suntem dibaci la acest gen de actiuni. Cat despre patania mea, am ramas cu o amintire frumoasa, chiar daca pe moment m-am speriat. Cu siguranta voi mai reveni in zona aceea unde am vazut tot felul de vietati interesante. E drept, la sacal nu ma asteptam dar pana la urma a fost o surpriza placuta :)

      Ștergere
    3. Va multumesc si eu inca o data pentru comentariu, aici dupa cum ati observat sunt marturii inca din 2009. Sa auzim numai de bine, Ovidiu.

      Ștergere
  34. Buna seara! Doar ce ne-am întors de la Gura Portiței, unde am campat intr-o zonă mai izolată, aproape de stufăriș , și unde am ascultat în fiecare seară ,, cântecele” șacalilor! Era interesant și fascinant, mai ales că se auzeau doar între orele 23-24...Nu știu de ce cântau doar la această ora! A fost o experiență interesantă!

    RăspundețiȘtergere